Не герой, а терорист е Пол Русесабагина, постанови съд в Руанда.

...
Не герой, а терорист е Пол Русесабагина, постанови съд в Руанда.
Коментари Харесай

От ореол до килия: прославен като спасител от геноцида в Руанда осъден за тероризъм |

Не воин, а терорист е Пол Русесабагина, постанови съд в Руанда. Политикът, награден с Президентски орден на свободата от Джордж У. Буш и прочут във кино лентата " Хотел " Руанда " като избавител на , е наказан за тероризъм в родината си, оповестява Би Би Си.

67-годишният политик е приет за отговорен в това, че е подкрепял бунтовническа формация, умъртвила цивилни при набези през 2018 година

Семейството стачкува присъдата. Близките му настояват, че Русесабагина е бил отведен принудително в Руанда, където не имало обективен развой.

Пътят му от прославена персона до зложелател на африканската си татковина се случва в интервал, в който рецензиите към държавното управление нарастват, отбелязва английската медия.

За 100 дни, почнали през април 1994 година, 800 000 души - главно тутси, са избити в Руанда. На 6 април 1994 година е свален самолетът, в който пътува президентът на Руанда Хабиаримана от племето хуту. Всички на борда умират. Хуту упрекват за гибелта му Патриотичния фронт на Руанда и стартират да избиват хора от племето тутси. Според Патриотичния фронт самолетът е свален от екстремистите хуту, с цел да им даде мотив за избиването на тутси. В рамките на към 100 дни са избити минимум 800 000 души. Геноцидът завършва през юли 1994 година, когато Патриотичният фронт на Руанда, придвижване от бунтовници тутси, влиза в Кигали и поема надзор над страната.

Историята споделя номинираният за три награди " Оскар " филм " Хотел " Руанда ". В облика на Русесабагина - шеф на хотел в Кигали по това време - влиза Дон Чийдъл, показан като човек, подслонил и избавил повече от 1000 души.

След излизането на кино лентата през 2005 година Русесабагина става известен и в рецензиите му към държавното управление, ръководещо след геноцида, и президента Пол Кагаме се припознават от ден на ден хора. Той живее в заточение, откъдето управлява опозиционна коалиция, която има въоръжено крило - Национално-освободителен фронт (FLN). FLN е упрекнат в осъществяването на набези през 2018 година Властите настояват, че при тях са били убити 9 души.

Семейството на Русесабагина твърди, че той е бил похитен и върнат принудително в Руанда предходната година. Пред съда обаче очевидец споделя, че е подмамил Русесабагина да се качи на аероплан към Дубай с думите, че ще лети до прилежащ Бурунди. На 31 август той каца в Кигали, където е задържан по обвиняване в тероризъм.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР